ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

H ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ με το συνάδελφο»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά από τρεις μήνες επίπονης και σκληρής διαπραγμάτευσης και μιας απεργίας με σχεδόν καθολική συμμετοχή, υπεγράφη η νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση τριετούς διάρκειας (2022-2025) μεταξύ ΣΥΕΤΕ και Διοίκησης. Στην δύσκολη και αβέβαιη οικονομική περίοδο που διανύουμε, πρωταρχικός μας σκοπός ήταν η διατήρηση και βελτίωση των εργασιακών και οικονομικών κατακτήσεων στην ΕΤΕ. Οπότε η υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης ήταν επιβεβλημένη. Φανταστείτε αν δεν είχε υπογραφεί η νέα ΕΣΣΕ τί κλίμα θα επικρατούσε στους εργαζόμενους της Τράπεζας από 1.7.2022.

Για να φτάσουμε όμως στην υπογραφή χρειάστηκε δυναμισμός, σωστή αξιολόγηση των προβλημάτων και των συνθηκών (πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός κλπ) αλλά κυρίως υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τόσο απέναντι στα σημερινά προβλήματα των συναδέλφων όσο και απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η «Ανοιχτή Γραμμή με το Συνάδελφο» με την υπευθυνότητα που την διακρίνει, συμμετείχε καταλυτικά τόσο στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου, όσο και στη διαπραγμάτευση. Αξιοποίησε την εμπειρία όλων των Επιχειρησιακών και Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, που φέρουν τις υπογραφές των στελεχών της Ανοιχτής Γραμμής με το Συνάδελφο.

Αποσυνδέσαμε την συζήτηση για την Επιχειρησιακή Σύμβαση από την ταυτόχρονη διαπραγμάτευση για την επικαιροποίηση του Κανονισμού Εργασίας.

Την ώρα όμως που σαν ΣΥΕΤΕ δίναμε τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής ΕΣΣΕ, κάποιοι βυσσοδομούσαν προτείνοντας την υπογραφή μονοετούς (!!!) σύμβασης, ακόμη και με μηδενικό περιεχόμενο (!!!). Μάλιστα την ημέρα της απεργίας, οι λαλίστατες παρατάξεις που απαιτούν να εισέλθουν στο προεδρείο, προσήλθαν αργοπορημένα, μόνο και μόνο για την αναμνηστική «αγωνιστική» selfie στα κτήρια που ο ΣΥΕΤΕ καθόρισε ως επιτηρούμενα και αμέσως μετά απεχώρησαν….αγωνιστικά. Παράλληλα είδαμε βροχή ανακοινώσεων από μια ανίερη συμμαχία παρατάξεων και συλλόγων, σαν γραμμένες όλες από το ίδιο χέρι, να προσπαθούν να αποδoμήσουν τη διαπραγματευτική ικανότητα του ΣΥΕΤΕ και μάλιστα τις κρίσιμες τελευταίες ημέρες.

Όμως οι συνάδελφοι έχουν γνώση και δείχνουν εμπιστοσύνη στην «Ανοιχτή Γραμμή με τον Συνάδελφο» και τον ΣΥΕΤΕ.

Η ΕΣΣΕ 2022-2025 που υπέγραψε ο ΣΥΕΤΕ αφορά το Σύνολο των μισθοδοτούμενων από την Εθνική Τράπεζα. Με τη νέα ΕΣΣΕ που φέρει την υπογραφή και της «Ανοιχτής Γραμμής με το Συνάδελφο» διασφαλίζονται και επεκτείνονται όλες οι οικονομικές και θεσμικές κατακτήσεις που έχουμε πετύχει τα προηγούμενα χρόνια! Η «Ανοιχτή Γραμμή με το Συνάδελφο» στην προηγούμενη Επιχειρησιακή Σύμβαση μεταξύ άλλων κατάφερε σε δύσκολες συνθήκες, όντας και τότε στο τιμόνι του ΣΥΕΤΕ, την αποκατάσταση στο 100% των απωλειών στην μισθοδοσία μας (αρνητική διαφορά – κουτάκι) φέρνοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Δημιουργούμε νέα Θεσμικά Πλαίσια για την :

• κωδικοποίηση όλων των προηγούμενων επιχειρησιακών Συμβάσεων από το 1996
• καθιέρωση επιτροπής διαχείρισης καταγγελιών για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία με εκπροσώπηση του ΣΥΕΤΕ
• επέκταση των ρυθμίσεων για την τηλεργασία

Καταφέραμε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά ως εργαζόμενοι και σε μια δύσκολη οικονομική & γεωπολιτική συγκυρία τα ακόλουθα :

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

• Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για όλους τους μισθοδοτούμενους από την Εθνική Τράπεζα που καταβάλλεται αρχές Σεπτεμβρίου του 2022 και ανέρχεται σε καθαρό ποσό :

700 € για όσους λαμβάνουν τακτικές μηνιαίες μικτές αποδοχές έως 2.500 €. Αφορά πάνω από 1.700 συναδέλφους.
400 € για όσους λαμβάνουν τακτικές μηνιαίες μικτές αποδοχές μεταξύ 2.500,01 € και 3.500 €. Αφορά πάνω από 4.000 συναδέλφους.
200 € για όσους λαμβάνουν τακτικές μηνιαίες μικτές αποδοχές πάνω από 3.500 €. Αφορά πάνω από 1.000 συναδέλφους.

Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν μέχρι το τέλος της σύμβασης, θα καταβληθεί προσπάθεια συνέχισης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Διπλασιάζεται το επίδομα δικτύου στο ύψος του επιδόματος Διοίκησης, το οποίο παρέμενε στάσιμο από το 2007. Αφορά 3.500 συναδέλφους του Δικτύου. Η αύξηση καταβάλλεται σε τέσσερεις ισόποσες δόσεις την 1.7.2022, 1.12.2023, 1.7.2024, και 1.12.2024.
Ενισχύεται περαιτέρω η προστασία του θεσμού της οικογένειας, αφού λαμβάνεται επιπλέον μέριμνα για τις τρίτεκνες – πολύτεκνες οικογένειες (με αύξηση επιδόματος από 200 € σε 250 € μηνιαίως) και μονογονεϊκές οικογένειες (με αύξηση επιδόματος (από 100 € σε 150 € μηνιαίως), από 1.7.2022.

ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διασφαλίζεται η απασχόληση των συναδέλφων με ρήτρα αντίστοιχη της ΟΤΟΕ
Βελτιώνονται οι όροι στα ατομικά δάνεια προσωπικού με την αύξηση του ορίου από 7 σε 8 μισθούς και από 18.000 € σε 20.000 €
Διατηρούνται τα επιτόκια της προηγούμενης σύμβασης και για την επόμενη τριετία παρά το αναμενόμενο κύμα ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Τριπλασιάζονται οι πόντοι για το πρόγραμμα go4more
Συνεχίζουμε με εντατικότερο ρυθμό τα προγράμματα Εκπαίδευσης – Επιμόρφωσης των συναδέλφων μας, για την κάλυψη των αναγκών τους και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων
Επεκτείναμε και εξειδικεύσαμε τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο Νόμος και η Κλαδική Σύμβαση για την τηλεργασία
Πετύχαμε τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΥΕΤΕ στην επιτροπή για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία

ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ – ΠΑΡΟΧΕΣ

Πετύχαμε την παράταση (σελ 7 ΕΣΣΕ) του έργου της επιτροπής που είχε συσταθεί στην ΕΣΣΕ του 2019, με σκοπό την ομογενοποίηση των όρων εργασίας όλων όσοι μισθοδοτούνται από την ΕΤΕ, η οποία με την κατάλληλη προετοιμασία, διαβούλευση και τεκμηρίωση θα υποβάλλει το πόρισμά της μέχρι την 31.12.2022
Θωρακίζουμε το ΤΥΠΕΤ μας και διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητά του με οικονομική ενίσχυση 2.350.000 € σε ετήσια βάση
Καθιερώσαμε απαλλαγή από προμήθειες συναλλαγών για πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας (ρεύμα, νερό, τηλεφωνία)
Αυξάνεται η έκπτωση στο μίσθωμα θυρίδων από 30% σε 40%
Αυξήσαμε την οικονομική ενίσχυση εισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας από 500 € σε 700 € από φέτος
Δημιουργείται ειδικό πρόγραμμα χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτου μέσω Εθνικής Leasing
Συστήνεται επιτροπή για τη δημιουργία ασφαλιστικού προγράμματος για τα παιδιά των συνάδελφων οι οποίοι προσλήφθηκαν στην ΕΤΕ, μετά το 2008
Θεσμοθετείται η υποχρέωση της Τράπεζας να ενημερώνει τον ΣΥΕΤΕ για αναθέσεις έργων σε τρίτους
Επανέρχεται η στήριξη της Λέσχης και των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ΣΥΕΤΕ
Κατοχυρώσαμε με την διατήρηση της ακροτελεύτιας παραγράφου την ισχύ όλων των προηγούμενων επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ συνεχίζει να είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή, στις ανάγκες των συναδέλφων, υπερασπιζόμενη τις αρχές και τις αξίες των εργαζομένων στην ΕΤΕ και συνεχίζει διαχρονικά να παραμένει θεματοφύλακας της ιστορίας του ΣΥΕΤΕ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με ενότητα και αποφασιστικότητα, συσπειρωμένοι στον ΣΥΕΤΕ.


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ


ΥΓ. 1. Χρήσιμο θα ήταν να μας εξηγήσει ο επικεφαλής του ΜΠΡΟΣΤΑ πότε έλεγε αλήθεια. Το 2019 που υπερψήφιζε ως τότε Αντιπρόεδρος του ΣΥΕΤΕ την ΕΣΣΕ 2019-2022 και ήταν επικεφαλής της επιτροπής του ΣΥΕΤΕ για τον νέο Κανονισμό αξιολόγησης ή το 2022 που καταψηφίζει το σύνολο της νέας ΕΣΣΕ χαρακτηρίζοντάς την ως έκτρωμα;

ΥΓ.2. Η εκτίμηση της ΔΑΣ ότι «το περιβάλλον που έλαβε χώρα η διαπραγμάτευση της νέας Επιχειρησιακής ήταν το καλύτερο δυνατό» φανερώνει έντονη σύγχυση, έλλειψη υπευθυνότητας και αδυναμία αξιολόγησης των σημερινών προβλημάτων της Ελληνικής κοινωνίας.

ΥΓ.3. Αν η ΔΑΣ εκτιμά ότι συμμετέχει σε ένα Προεδρείο εκβιαζόμενο, φοβικό και ηττοπαθές όπως γράφει, ας πράξει κατά συνείδηση.

ΥΓ.4. Όσο για την Πρόταση Προοπτικής, καλό καλοκαίρι….

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε PDF

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...