῎Ολβιος, ὅστις ἱστορίης ἔσχεν μάθησιν

“Μακάριος και προοδευτικός όποιος απο την ιστορία παίρνει μαθήματα”

(Ευρυπίδης)

Αθήνα, Φεβρουάριος 2023

Πόσο δίκιο είχε ο Ευριπίδης, ένας από τους πρώτους αντιπολεμικούς συγγραφείς, με αυτή του τη συμβουλή γαλούχησης των Ελλήνων. Να παίρνουν δηλαδή μαθήματα από την Ιστορία. Σε μία φράση, που διασώθηκε στην αιωνιότητα από τον Κλήμη της Αλεξανδρείας, δίδασκε πώς όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα επέρχεται νομοτελειακά η κατάρρευση.

Δυστυχώς ούτε οι αρχαίοι ούτε οι σύγχρονοι Έλληνες, σε αντίθεση με άλλους λαούς, μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Τα επαναλαμβάνουμε διαρκώς με ενίοτε ολέθριες συνέπειες.

Το ίδιο ακριβώς κάναμε και στο ΤΥΠΕΤ. Μία συλλογικότητα η οποία στην υγεία είναι η παλαιότερη στην Ελλάδα, πολύ πριν την ίδρυση του ΙΚΑ, και από τις παλαιότερες συλλογικότητες εν γένει. Μία απλή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν είναι αρκετή για να βγάλουμε συμπεράσματα για το μέλλον.

Θυμίζουμε ότι το 2012 το Ταμείο «έτρεχε» με σπασμένα φρένα προς τον τοίχο. Το 2017 είχε ξαναγίνει ένα Ταμείο πρότυπο, όπως 20 χρόνια πριν, σε σημείο που ακόμη και η τρόικα δεν τόλμησε να το αγγίξει.

Και μάλιστα χωρίς αύξηση εισφορών ή μείωση παροχών.

Η «μέτρια» διαχειριστικά διετία 2017-2019 όμως το οδήγησε πίσω στο 2012. Οι επιεικώς ατυχείς επιλογές της τότε Διοίκησής του κατάφεραν να καταστρέψουν μία δημιουργική 5ετία. Άλλωστε το γκρέμισμα είναι ευκολότερο του χτισίματος.

Σήμερα, μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς, η σημερινή Διοίκηση έχει επιφέρει μία σταθερότητα.

Θα πει κανείς ότι οι εποχές και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Σύμφωνοι! Όμως έχουν αλλάξει επί τα χείρω. Μπορεί η χώρα και η κοινωνία να βγαίνουν σιγά σιγά από την οικονομική και υγειονομική κρίση αλλά οι συνέπειες σε έναν Οργανισμό σαν το ΤΥΠΕΤ δεν είναι εύκολο, εξ ορισμού, να ξεπεραστούν εν μία νυκτί.

Η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης του ΤΥΠΕΤ έδωσε τη δυνατότητα και μιας μικρής ανάπτυξης. Παράδειγμα η δημιουργία του πολύϊατρείου στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου η συμβολή της Παράταξής μας ήταν καθοριστική.

Είναι άραγε τυχαίο ότι σε όλες αυτές τις περιόδους σταθεροποίησης και ανάπτυξης η ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ συμμετείχε ενεργά στη Διοίκηση του Ταμείου;

Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο μιας συλλογικής προσπάθειας αλλά σίγουρα διεκδικούμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Άλλωστε η σύγκριση των δύο περιόδων (με και χωρίς τη συμμετοχή μας) είναι από μόνη της δηλωτική, πάντα κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα τελικά χαρακτηρίζει την προσπάθεια.

Υπάρχουν προβλήματα και παθογένειες ακόμα; Φυσικά και υπάρχουν! Αν δεν υπήρχαν όλα θα ήταν τέλεια! Αλλά δεν είναι!

Ως Παράταξη πιστεύουμε ότι μόνο μία συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια μπορεί να μας οδηγήσει ασφαλώς στην επόμενη μέρα. Στο κάτω κάτω ΜΟΝΟ η ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ έχει καταθέσει ΕΓΓΡΑΦΩΣ και όχι στα λόγια ή με αερολογίες συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις, σχολαστικά δουλεμένες και με επιστημονική τεκμηρίωση.

Δεν διεκδικούμε το αλάθητο αλλά δεν βλέπουμε και άλλες προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση σε ότι μας αφορά, υποσχόμαστε ένα και μόνο πράγμα.
ΔΟΥΛΕΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ
Με συγκεκριμένη στόχευση, πρόγραμμα και προοπτική!

Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΠΕΤ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...