ΣΤΑΡΑΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΠΕΤΕ

19  Μαρτίου 2024

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους για να σας ενημερώσουμε ότι, μετά την ψήφιση του νόμου 5078 την 20.12.2023, το ΤΑΠΕΤΕ, εντός 3 μηνών (δηλαδή τώρα), πρέπει να επιλέξει μεταξύ:

Α. του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που προβλέπει ατομικές μερίδες για τις  καταβληθείσες εισφορές, το οποίο είναι το σύστημα που εφαρμόζει ήδη το Αμοιβαίο Κεφάλαιο του ΣΥΕΤΕ, το ΔΗΛΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ

ή

Β. του διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση NDC, (Notional Defined Contributions).

Η πάγια άποψή μας, χρόνια τώρα, ως Ανοιχτή Γραμμή, είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των εφ’ άπαξ σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους ανεξαιρέτως. Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η επιλογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το Αμοιβαίο Κεφάλαιο ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ που από το 1998 έχει ατομικές μερίδες με υπαρκτές καταβολές εισφορών, όχι νοητές. Ο κάθε συνάδελφος έχει την μερίδα του για τις εισφορές του και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τί δικαιούται.

Αντίθετα το διανεμητικό σύστημα, που από κάποιους άλλους προβάλλεται ως πανάκεια, στο παρελθόν έχει παρουσιάσει προβλήματα, όπως συνέβη σε άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επιπλέον, με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το ΤΑΠΕΤΕ θωρακίζεται καλύτερα από δικαστικές διεκδικήσεις που στοχεύουν στα αποθεματικά του, περιορίζοντας το δικαίωμα λήψης εφ’ άπαξ των σημερινών ασφαλισμένων, οι οποίοι με τις δικές τους εισφορές δημιούργησαν αυτά τα αποθεματικά.

Θυμίζουμε απλά ότι, ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία των μνημονίων, και ειδικά μετά το αχρείαστο μνημόνιο του 2015, όταν οι δανειστές έβαζαν τον έναν όρο μετά τον άλλο, ως Ανοιχτή Γραμμή, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε  την οικονομική διάσωση του ΤΑΠΕΤΕ, επαναφέροντας μεταξύ άλλων την εργοδοτική εισφορά, και αποφεύγοντας τα οικονομικά ανοίγματα κόντρα σε όλους και όλα.

Όσοι κλαίνε σήμερα με κροκοδείλια δάκρυα ας διαβάσουν τις ανακοινώσεις που έγραφαν το όχι τόσο μακρινό 2013. Είναι ίδια αυτά που λένε τώρα παρατάξεις και σύλλογοι, με ότι έγραφαν τότε ; Τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα …….

Είναι τώρα η ώρα η Διοίκηση της ΕΤΕ να αναλάβει τις δικές της ευθύνες στηρίζοντας ΓΕΝΝΑΙΑ το ΤΑΠΕΤΕ, κάνοντας έτσι πράξη τις πρόσφατες διακηρύξεις για το προσωπικό της. 

Εμείς σαν Ανοιχτή Γραμμή θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την οικονομική βιωσιμότητα του ΤΑΠΕΤΕ και την χορήγηση ικανοποιητικού και αξιοπρεπούς εφάπαξ, όπως αξίζει σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους, που δίνουν τις εισφορές τους για δεκαετίες και εργάζονται με αυταπάρνηση και φιλότιμο.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας

Από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 12.3.2024 με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη – Πέτρο Σπανάκη και το Προεδρείο της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ (Θύμιος Παπαγιάννης, Φώτης Βασιλάκος και Κώστας Παπακωνσταντίνου) για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα στην Εθνική Τράπεζα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...