Ταυτότητα

Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων
Ανοιχτή Γραμμή στην Εθνική Τράπεζα

TAYTOTHTA

Η παράταξή μας δραστηριοποιείται στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας με στόχο :

 • Την προστασία, βελτίωση και προαγωγή των επαγγελματικών, κοινωνικών, ασφαλιστικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 • Την ενότητα και οργάνωση των συναδέλφων μας στην κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης των όρων και συνθηκών εργασίας, την άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου και τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και δραστηριότητας.
 • Την κατοχύρωση της προσωπικής αξιοπρέπειας των εργαζομένων μέσα από την αξιοκρατία και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
 • Την ισότητα των δύο φύλων σε όλους τους τομείς και όλες τις δραστηριότητες της υπηρεσιακής τους ζωής.
 • Την ενίσχυση και στήριξη των συναδέλφων μας, μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις, κέντρα εξουσίας και σκοπιμότητες, με υπεύθυνες θέσεις και διεκδικητικούς στόχους που προτείνουμε και διεκδικούμε μέσα από τα όργανα του σωματείου μας.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ρωτάμε αυτούς που με τις εγκληματικές επιλογές τους μας έστειλαν στην αγκαλιά των τοκογλύφων και των εμπόρων ελπίδας. Αναρωτήθηκαν άραγε ποτέ αν έχει αξία η πολιτική που εφαρμόζεται για την έξοδο από την κρίση όταν θα έχουν χρεοκοπήσει τα όνειρα των παιδιών μας; Όταν οι εργαζόμενοι θα έχουν μετατραπεί σε δούλους μέσα στην ίδια τους τη χώρα;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • την ανατροπή της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής που οδήγησε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στην ανέχεια και τη φτώχεια
 • την άμεση καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής που βούλιαξαν τη χώρα και τα ασφαλιστικά ταμεία
 • την κατάργηση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και των αντιασφαλιστικών νόμων
 • αναπτυξιακές πολιτικές που παράγουν λύσεις, που δίνουν διέξοδο στην κρίση και δημιουργούν ελπίδα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • την τιμωρία όλων όσων με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους οδήγησαν και όσων συνεχίζουν να οδηγούν την πατρίδα μας στη σημερινή άθλια κατάσταση από όπου και αν προέρχονται
 • την έξοδο από την κρίση μέσω της αναδιανομής του πλούτου και της προστασίας των εισοδημάτων

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ την αταλάντευτη και διαχρονική παρουσία της ΔΑΚΕ δίπλα στον εργαζόμενο και καλούμε το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πλέον μια πραγματικότητα για τη χώρα μας. Την βιώνουμε όλοι μας καθημερινά.

Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς με πρωτόγνωρους ρυθμούς, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού για σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Οι κοινωνικές παροχές μειώνονται ραγδαία, ενώ και οι όποιες δίνονται, η γραφειοκρατία και το πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο, τις εξανεμίζουν ενώ τα εισοδήματα των εργαζόμενων φορολογούνται βάναυσα.

Ο ΦΠΑ και η αύξηση των υγρών καυσίμων, πλήττουν τα εισοδήματα κυρίως των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Οι συντάξεις ισοπεδώθηκαν προς τα κάτω και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που τόσος αγώνας έχει γίνει από τρεις γενεές εργαζόμενων, φαντάζουν κακόγουστο αστείο.

Η μεσαία τάξη αποσυντίθεται και η διεύρυνση της ανισοκατανομής του πλούτου γίνεται ολοένα και πιο ταχύτερα χαώδης.

Μας ζητούν να αποδεχθούμε τη διάχυση των διαχρονικών ευθυνών του πολιτικού συστήματος, του μόνου υπεύθυνου για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Επιχειρούν, με νηπιακά ψελλίσματα, να μας πείσουν ότι οι μοναδικοί μεγάλοι εγκληματίες της Ελληνικής κοινωνίας και μοναδικοί υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι οι οποίοι και πρέπει να πληρώσουν.

Λες και οι εργαζόμενοι φταίνε που οι εργολάβοι κάνουν τα έργα με κόστος 6-10 φορές μεγαλύτερο από ότι στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Λες και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι φταίνε που κάποιοι υπέγραφαν λεόντειες συμβάσεις για τις προμήθειες του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ.

Λες και εκείνοι ήταν που ενέκριναν τις αναχρονιστικές προγραμματικές συμφωνίες.

Λες και οι εργαζόμενοι σχεδίασαν το πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λες και οι Έλληνες μικροεπενδυτές φταίνε για την τερατώδη υπέρ των ισχυρών του χρήματος, ανακατανομή στο χρηματιστήριο.

Λες και αυτοί είναι που έφτιαξαν το σύστημα πολυνομίας, ασυδοσίας και διαφθοράς, που έκανε την φοροδιαφυγή κοινωνική μάστιγα και την εισφοροδιαφυγή βρόχο για το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Όλοι δεχόμαστε ότι πρέπει να ξαναβρεί η χώρα μας τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για όσους φοροδιέφευγαν αλλά και που θα επιβάλλουν σε όλους όσους μέχρι σήμερα είχαν υπερκέρδη να δώσουν ένα ποσοστό πίσω για το συνολικό καλό της Ελληνικής κοινωνίας.

Όμως, σε καμιά περίπτωση:

 • Δεν αποδεχόμαστε τον «οικονομικό ακρωτηριασμό» των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, και μάλιστα όταν η κάθε οικογένεια συντηρεί ήδη έναν, δύο ή και περισσότερους ανέργους.
 • Δεν αποδεχόμαστε τις προτάσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, αναζητώντας εύκολες λύσεις, με την αύξηση των έμμεσων φόρων, όταν γνωρίζουμε ότι τέτοιες πρακτικές πλήττουν κύρια τα χαμηλά και μόνο εισοδήματα, αφού «όσοι έχουν» έτσι και αλλιώς θα μπορούν και να πληρώσουν.
 • Δεν αποδεχόμαστε τη μείωση των μισθών και συντάξεων, υπό τη μορφή μάλιστα τρομοκρατίας «ή δέχεστε να πάρετε αυτά ή χάνετε την δουλειά σας».
 • Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού), καθώς σε συνάρτηση με την περικοπή των επιδομάτων μειώνονται δραματικά τα εισοδήματα των εργαζομένων, όταν είναι γνωστό ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος του μισθού τους που ήδη είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των μισθών της Eυρωζώνης.
 • Δεν μπορεί ξαφνικά να βγάζουν τα λαϊκά στρώματα εκτός οικογενειακού προγραμματισμού με πάγωμα ή συρρίκνωση των εισοδημάτων, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες, στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την ίδια στιγμή οι κερδοσκόποι να λυμαίνονται ανεξέλεγκτα την αγορά, χωρίς μέριμνα ή έλεγχο εκ μέρους του Κράτους, έστω και διατίμησης ακόμα σε ορισμένα αγαθά αυτήν την κρίσιμη για την κοινωνία και οικονομία περίοδο.

Είναι συνδικαλιστική μας υποχρέωση να αντιπαρατεθούμε πολιτικά, ιδεολογικά αλλά και δυναμικά για την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης πολιτικής που βύθισε την χώρα στην ύφεση, το λαό στην φτώχεια, την ανέχεια, στα λουκέτα και στην ανεργία.

Η χώρα δεν αποτελείται από άψυχα αντικείμενα, στατιστικές και αριθμούς. Αποτελείται από πολίτες εργαζόμενους που μοχθούν σκληρά καθημερινά και δημιουργούν τον πλούτο της. Το να σωθεί η χώρα, σημαίνει ν’ αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και όχι ο κοινωνικός αυτοματισμός, δηλαδή να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου.

Για να σωθεί η χώρα χρειάζεται να παραχθεί πλούτος, χρειάζεται ανάπτυξη, χρειάζεται θαρραλέα διαπραγμάτευση απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, χρειάζεται πολιτικούς που σέβονται τον εργαζόμενο και δεν τον θεωρούν «κοπρίτη».

Είναι απαίτηση της κοινωνίας, το σύνολο του Συνδικαλιστικού Κινήματος να σταθεί στο ύψος που απαιτεί η εποχή, να σταθεί απέναντι στα προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες, να καταστεί αξιόπιστο στα μάτια της μισθωτής εργασίας, υπερασπιζόμενο με κάθε τρόπο το ρόλο του κεντρικού κοινωνικού διαπραγματευτή.

Ο αγώνας συνεχίζεται:

 • Για τους αποκλεισμένους από την εργασία συμπολίτες μας.
 • Για την προστασία και ενίσχυση των χαμηλόμισθων και   χαμηλοσυνταξιούχων.
 • Για την θεσμική προστασία από μέρους της Πολιτείας των εργαζομένων εκείνων που δέχονται τη βάναυση επίθεση των εργοδοτών σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
 • Για την προστασία των καταναλωτών από την επίθεση που δέχεται το εισόδημά τους από τα καρτέλ.
 • Για το πάγωμα όλων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
 • Για τη μείωση της κρατικής σπατάλης.
 • Για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία) που έχει υποχρέωση να παρέχει η Πολιτεία στους πολίτες.
 • Για την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Για την προστασία των πολιτών από την εγκληματικότητα σε κάθε σημείο της πατρίδας μας.
 • Για αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους με ψηλά το κεφάλι και με αισιοδοξία να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη όρθιοι και δυνατοί δίπλα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ υπερασπίστηκε και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ να έχει δεσπόζουσα θέση στην εσωτερική και Διεθνή αγορά.

Και αυτό γιατί:

Θέλουμε μια τράπεζα με αυτόνομη πορεία και ηγετικό ρόλο στην ελληνική και Βαλκανική αγορά και ξεχωριστή παρουσία στην Ευρώπη.

Θέλουμε μια τράπεζα που θα αναπτύσσετε, θα προσφέρει σιγουριά και αυτοπεποίθηση στον οργανισμό.

Θέλουμε μια τράπεζα που θα διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία, στην εξέλιξη, στην αμοιβή.

Η κριτική μας αναφορικά με την πορεία της τράπεζας, τόσο στην αναδιοργάνωση της, όσο και στη θέση της στην αγορά με βάση τα αποτελέσματα της κερδοφορίας ήταν συνεχής, με θέσεις προτάσεις και παρεμβάσεις.

Παρά τα όποια βήματα έγιναν μέχρι σήμερα, είναι βέβαιο ότι απαιτούνται πολλά και σε πολλούς τομείς γοργά βήματα, έτσι ώστε να υπάρχει σταθερός προσανατολισμός, στη δημιουργία μιας σύγχρονης τράπεζας (και του ομίλου της) που να μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην Ελλάδα και Ευρώπη.

Πιστεύουμε ότι μια σύγχρονη τράπεζα χρειάζεται πέρα από όλα και όραμα για να αναπτυχθεί, κίνητρα για τη συστράτευση του ανθρώπινου δυναμικού της και συμμετοχικό τρόπο εσωτερικής λειτουργίας.

Παραμένει αταλάντευτη η θέση μας ότι κανενός είδους «εκσυγχρονισμός» δεν μπορεί να δικαιωθεί ή να ολοκληρωθεί, όταν το σύστημα διαχείρισης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού σε μια επιχείρηση, επιμένει να λειτουργεί με διχαστικές και απομονωτικές λογικές ενός κομματικού μοντέλου χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον τραπεζικό τομέα. Πιστεύουμε και είμαστε υπέρ μιας πολυμετοχικής τράπεζας, όπου κύριος μέτοχος θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Γι αυτό και η παράταξή μας με συνέπεια στήριξε τις παρακάτω θέσεις:

1) Αυτόνομη ανάπτυξη της ΕΤΕ και του Ομίλου με αποκλεισμό αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος που έβλαψαν την Εθνική Τράπεζα.

2) Οποιαδήποτε επιχειρησιακή κίνηση να συνοδεύεται από συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της ΕΤΕ και σχέδιο ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού που θα διασφαλίζει:

α) την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας

β) τα μισθολογικά – εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων

γ) Διασφάλιση του σημερινού χαρακτήρα της ΕΤΕ, που να αντανακλάται και στην σύνθεση του Δ.Σ. της Τράπεζας.

δ) Συμμετοχή των εργαζομένων :

 • Στην πορεία της ΕΤΕ
 • Στους θεσμούς
 • Στα αποτελέσματα

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Ο καθένας από εμάς γνωρίζει και βιώνει καθημερινά μια αμείλικτη πραγματικότητα που απαρτίζεται από εκκρεμότητες, ανοιχτά θέματα, πισωγυρίσματα και τακτικισμούς που δημιουργούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, εντατικοποιούν και απαξιώνουν την εργασία μας.

Ζούμε σε εποχή ραγδαίων αλλαγών.

Ότι ίσχυε χθες, δεν ισχύει και σήμερα. Συχνά δε η ανατροπή δεδομένων, που ισχύουν επί πολλά χρόνια, είναι ταχύτατη και ολοκληρωτική.

Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον κανείς δε δικαιούται να μηδενίζει τα αποτελέσματα της δράσης της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ και να δηλώνει ότι δεν ήξερε, δεν άκουσε, για να αποποιηθεί τις ευθύνες του για τα σημερινά αδιέξοδα.

Όπως και κανένας δε δικαιούται με ωραιοποιήσεις και εξωραϊσμούς, να κλείνει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα και στις δυνατότητες της παράταξης.

Με αυτές τις σκέψεις θα επιχειρήσουμε μια καταγραφή των θέσεων, προτάσεων, παρεμβάσεων και ανάδειξης μιας σειράς κεντρικών εργασιακών ζητημάτων που μας απασχόλησαν.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 • Αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη παρατήρηση, ότι είμαστε η μόνη παράταξη που δίνει καθημερινά τη μάχη κατά την αναξιοκρατίας στη διαχείριση προσωπικού.
 • Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει τεθεί από άλλες παρατάξεις ότι η μονιμότητα των ίδιων προσώπων στη διαχείριση προσωπικού, βλάπτει επιπλέον και τα συμφέροντα της τράπεζας.§  Κρατήσαμε το θέμα αυτό στην επικαιρότητα γιατί είναι σημαντικό.
 • Δεν κουραστήκαμε και δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε για όλους τους εργαζόμενους αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για μια σύγχρονη τράπεζα, την αξιοκρατία.
 • Λέξη κλειδί, λέξη απόκτηση, λέξη διεκδίκηση.
 • Να βάλουμε ένα τέλος στη δράση όλων όσων περιθωριοποιούν και απαξιώνουν ανθρώπινες δυνάμεις.
 • Να κάνουμε πράξη την απαίτηση όλων των εργαζομένων που ζητούν αποκατάσταση, δικαίωση, ίσες ευκαιρίες.

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Επανειλημμένα έχουμε κατηγορήσει τη Διοίκηση, ότι παρά τις διακηρύξεις περί κατανόησης των προβλημάτων του Δικτύου, τοποθετεί την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στις τελευταίες θέσεις.

Πέρα από τον εξωραϊσμό και την αναδιοργάνωση των καταστημάτων, που και σε αυτόν τον τομέα έχουμε μια σειρά από παρατηρήσεις, είναι βέβαιο ότι μια σειρά λειτουργιών προβλημάτων παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ως ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ δεν αποδεχόμαστε το σχέδιο κάποιων να οικοδομήσουν τον «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ» με πρώτη ύλη την υγεία, την υπέρ – εντατικοποιημένη εργασία και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

Πέρα από τα υπαρκτά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, καθημερινό άγχος για τους στόχους, την έλλειψη χρόνου ενημέρωσης, υπάρχει και ένα κεφαλαιώδη θέμα, αυτό της ίσης μεταχείρισης και εξέλιξης των συναδέλφων Διοίκησης και Δικτύου.